ورق گالوانیزه چیست؟
گالوانیزه کردن ورقهای فولادی یکی از روشهای مقرون به صرفه برای حفاظت از آنها در برابر خوردگی و زنگ زدگی است. این فرآیند انجام میشود با غوطه ور کردن فلزات داخل حوضچهای که شامل روی مذاب است. گالوانیزه کردن باعث میشود ورقهای فلزی در برابر خوردگی ناشی از رطوبت هوا محافظت شده و عمر مفید آنها به ۲۰ تا ۳۰ سال افزایش یابد. ضخامت پوشش گالوانیزه بر روی ورق مستقیماً با میزان مقاومت آن در برابر آسیبها ارتباط دارد.
قیمت ورقهای گالوانیزه در بازار به وزن آهن آلات و همچنین قیمت روی وابسته است و تحت تأثیر قرار میگیرد. این قیمتگذاری ممکن است به ازای هر واحد وزنی یا بر حسب ضخامت و ابعاد مختلف ورقها صورت گیرد.
ورق گالوانیزه چیست؟
فولادها به دلیل ویژگیهای منحصر به فرد خود در صنایع گوناگون استفاده میشوند، اما خوردگی و زنگ زدگی از جمله عواملی هستند که میتوانند فولاد را تضعیف کنند. گالوانیزه کردن فولاد با ایجاد لایهای میان فولاد و رطوبت هوا، از خوردگی جلوگیری میکند. همچنین، وجود فلز روی که به دلیل الکترونگاتیویته بالاتر نسبت به آهن، در نقش آند قرار میگیرد، از زنگ زدگی آهن جلوگیری میکند. در این فرایند، آهن نقش کاتد را دارد و دچار اکسیداسیون یا خوردگی نمیشود.
میزان پوشش گالوانیزه بر روی ورقهای فولادی متفاوت است و این مقدار بر اساس وزن پوشش روی (ZN) تعیین میشود که ممکن است از ۱۰۰ تا ۳۵۰ گرم بر متر مربع باشد. هر چه وزن پوشش بیشتر باشد، پوشش با کیفیتتر خواهد بود. به طور خاص، اگر مقدار پوشش در واحد سطح ورق فولادی افزایش یابد، مقاومت ورق در برابر خوردگی نیز افزایش مییابد.
ترکیب پوشش نیز بر کیفیت ورق گالوانیزه تأثیرگذار است و باعث تشکیل دو نوع ورق با کیفیتهای مختلف میشود:
ورق Z: جرم پوشش از روی خالص است.
ورق ZF: در پوشش علاوه بر روی، عنصر آهن Fe نیز وجود دارد.
مزایا و معایب ورق گالوانیزه
مزایای ورق گالوانیزه
ورقهای گالوانیزه دارای مزایای فراوانی هستند که شامل موارد زیر میشوند:
۱. کمترین هزینه ساخت:
فرآیند گالوانیزه کردن نسبت به روشهای دیگر جهت جلوگیری از خوردگی و زنگزدگی به هزینه کمتری نیاز دارد.
۲. هزینه کمتر در تعمیرات و نگهداری:
ورقهای گالوانیزه در مقابل زنگ زدگی مقاومت بیشتری دارند که منجر به نیاز کمتر به تعمیرات و نگهداری میشود.
۳. طول عمر بیشتر:
ورقهای گالوانیزه دارای طول عمر بیشتری به دلیل پوشش روی بر روی آنها هستند.
۴. پوشش بر روی ورق توسط روی:
ایجاد پوشش روی بر روی ورقها از خوردگی در محیطهای خورنده جلوگیری میکند.
۵. اعتبار:
استانداردهای مختلفی در خصوص گالوانیزه کردن ورقهای فولادی وجود دارد که باعث میشود این نوع ورقها قابل اعتماد باشند.
۶. ماندگاری و دوام پوشش:
پوششی که از طریق گالوانیزه شدن بر روی ورقها ایجاد میشود، مقاومت بالایی در برابر صدمات سایش، مکانیکی و زنگ زدگی دارد.
۷. محافظت اتوماتیک از صدمات محیطی:
پوشش روی که به دلیل گالوانیزه شدن در فولاد ایجاد میشود، به مقاطع ریزی که در سطح وجود دارند از صدمات محیطی و زنگ زدگی محافظت میکند.
ویژگیهای دیگر مزایای ورقهای گالوانیزه عبارتند از:
محافظت کامل از ورقهای گالوانیزه:
پوشش روی که بر روی ورقهای فولادی گالوانیزه ایجاد میشود، تمام نقاط و سطوح فولاد را از جمله جاهای کوچک، گوشهها و فرو رفتگیها را پوشش میدهد و از خوردگی و زنگ زدن آنها جلوگیری میکند.
بازرسی آسان:
پوشش گالوانیزه روی ورقها این امکان را فراهم میکند که به راحتی و بدون نیاز به هیچ گونه آزمایش مخربی ورقها را بازرسی کرد. معمولاً میتوان با تنها استفاده از چشم آنها را بازرسی کرد. البته در شرایط خاص نیاز به آزمایشهای مخرب هم وجود دارد.
رسیدن به هدف سریع:
ورقهای گالوانیزه میتوانند بدون نیاز به زمان برای آمادهسازی سطح، رنگ کردن یا بازرسی، در محل مورد نظر استفاده شوند، به خصوص در شرایطی که زمان کمی برای رسیدن به هدف مورد نظر وجود دارد.
محافظت کامل از فولاد با پوشش گالوانیزه:
مراحل گالوانیزه کردن نیاز به شرایط خاص آب و هوایی ندارند. به عبارت دیگر، این فرایند قابل انجام در شرایط مختلف محیطی است و از ابتدا تا انتها، فولاد را محافظت میکند.
معایب ورق گالوانیزه
عملیات جوشکاری ورقهای گالوانیزه نسبت به آهن معمولی معمولاً با دشواریها و پیچیدگیهای بیشتری همراه است. در هنگام جوشکاری، گازها و بخاراتی ایجاد میشوند که ممکن است سمی و بسیار خطرناک باشند. این کار مداوم ممکن است باعث بروز بیماریهای حاد ریوی شود و سبب سرگیجه، سردرد و حالت تهوع برای افراد شود.
برای جلوگیری از این مشکلات، توصیه میشود که در هنگام جوشکاری از ماسک استفاده شود. همچنین، مدت زمان جوشکاری هر فرد در روز نباید بیش از ۴ ساعت باشد و حتماً از تجهیزات استاندارد استفاده شود. ورقهای گالوانیزه دارای مزایا و معایب مختلفی هستند که بررسی آنها میتواند کمک کند تا انتخاب مناسبی صورت بگیرد. امیدواریم که توانسته باشیم با توضیح مزایا و معایب این محصول به شما کمک کرده باشیم.
روش های تولید گالوانیزه
تولید ورقهای گالوانیزه با استفاده از چهار روش مختلف انجام میشود، که هرکدام مزایا و کاربردهای متفاوتی دارند:
- گالوانیزه گرم یا حرارتی (Hot-Dip Galvanizing):
- در این روش، ورق فولاد یا آهن در یک حمام از روی مذاب در دمای حدود 450 درجه سانتیگراد غوطه ور میشود. روی با سطح فولاد یا آهن واکنش میدهد و یک پوشش متالورژیکی از لایههای آلیاژ روی-آهن را تشکیل میدهد. این فرآیند پوشش محکمی از روی ایجاد میکند که فلز زیرین را از خوردگی و زنگ زدگی محافظت میکند.
- گالوانیلینگ (Galvannealing):
- در این روش، ورق فولاد گالوانیزه گرم را بلافاصله پس از آنیل کردن تا دمای حدود 800 درجه فارنهایت گرم میکنند. این باعث میشود روی در سطح فولاد پخش شود و لایه نازکی از آلیاژ روی-آهن ایجاد شود. این پوشش مقاومت بیشتری در برابر خوردگی و چسبندگی رنگ دارد.
- الکتروگالوانیزه (Electrogalvanization):
- در این روش، فلزی که قرار است پوشش داده شود (معمولاً فولاد یا آهن) در یک حمام از محلول الکترولیت حاوی یونهای روی غوطهور میشود. با اعمال جریان الکتریکی، یونهای روی در محلول به سطح فلز جذب میشوند و پوشش نازکی از روی ایجاد میشود. این روش پوشش نازکتر و یکنواختتری نسبت به گالوانیزه گرم ایجاد میکند.
- پیش گالوانیزاسیون (Pre-galvanization):
- در این روش، آهن یا فولاد را پیش از تبدیل به محصول نهایی گالوانیزه میکنند. محصول نهایی دارای یک پوشش یکنواخت از روی است که مقاومت بسیار خوبی در برابر خوردگی و طول عمر طولانی دارد.
هرکدام از این روشها، بسته به نیاز و کاربرد مورد نظر، مزایا و محدودیتهای خود را دارند و در صنایع مختلفی از جمله ساختمانسازی، خودروسازی، صنایع دریایی و غیره استفاده میشوند.
جمع بندی
در این مطلب به بررسی سیم آرماتور و کاربرد های آن پرداختیم. استیل مارکت به عنوان مجموعه تخصصی در زمینه ی فروش انواع محصولات استیل مانند:استیل فلزی، توری استیل، سیم مفتول استیل، مفتول استنلس استیل گرید 204، مفتول استنلس استیل گرید 304، مفتول استنلس استیل گرید 316، مفتول نرم فعالیت دارد. جهت خرید استیل فنری کافیست با شماره پشتیبانی استیل مارکت ۵-۶۶۷۹۰۸۳۴-۰۲۱ تماس بگیرید.